Advies over cup- en padmachines

Cup- en padmachines gebruiken voorverpakte pads of cups om koffie te zetten. Deze apparaten zijn eenvoudig te bedienen en hebben relatief weinig onderhoud nodig. Bovendien zijn de cups en pads in verschillende varianten te krijgen en kun je dus per kopje koffie iets anders kiezen. Welke cup- of padmachine het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal zaken. Doorloop de volgende stappen en kies eenvoudig de machine die het beste bij jou past.

1. Welke soorten koffie wil je drinken?

Naast espresso en lungo zijn er ook een aantal melkspecialiteiten, zoals cappuccino, latte macchiato of caffe latte, die een aantal cup- en padmachines kunnen bereiden. Belangrijk bij deze machines is erop te letten op welke manier de opgeschuimde melk bereid wordt.

Automatisch of stoompijpje

Dit kan automatisch met 1 druk op de knop of via een stoompijpje waarbij je zelf met een kannetje of glas de melk opschuimt. Het voordeel van een automatische opschuimmethode is dat je snel je melkspecialiteit hebt. Met een stoompijpje kun je echter heet water bereiden voor thee. Daarnaast is het handig om te weten of er een melkreservoir wordt meegeleverd of dat je zelf een slangetje in een kannetje of pak melk moet stoppen. Naast deze twee mogelijkheden maakt Nespresso gebruik van een Aeroccino, een losse melkopschuimer die je naast je machine gebruikt. Er zijn ook losse melkopschuimers te koop.

Alle melkopschuimers

2. Welk koffiesysteem past het beste bij je?

Cup- en padmachines werken volgens hetzelfde principe, maar de cups en pads die je per machine gebruikt verschillen van elkaar. Er zijn verschillende koffiemerken die elk hun eigen cups of pads hebben ontwikkeld die ze gekoppeld hebben aan bepaalde machines. Daarnaast heeft elke machine zijn eigen kenmerkende design, waarmee je dus ook rekening kunt houden bij het maken van je keuze voor een koffiesysteem. Het moet immers wel mooi op je aanrecht staan.

Nespresso U Milk
Nespresso

Nespresso cups of capsules zijn vacuüm verpakt, zodat de koffie vers blijft. Er zijn verschillende soorten aluminium capsules beschikbaar, voor ristretto, espresso en lungo. Hierbij is er veel aandacht voor de smaak van de koffie. De capsules worden na het koffie zetten opgevangen in een uitneembaar reservoir. De Nespresso capsules zijn verkrijgbaar via de website van Nespresso en worden verkocht in de Bijenkorf.

Alle Nespresso machines
Advies over Nespresso
Advies over Nespresso machines

Senseo Twist
Senseo

Senseo maakt gebruik van koffiepads waarin ongeveer 7 gram koffie zit. Er zijn verschillende pads beschikbaar, voor verschillende koffievarianten. Een Senseo koffiemachine is daarom geschikt als je van variatiekoffie houdt. Daarnaast is het een relatief goedkoop systeem, gezien de lage prijs van de koffiepads en het koffiezetapparaat. De koffiepads zijn echter niet gevacumeerd en koffie wordt niet onder hoge druk gezet. Hierdoor is de koffiesmaak minder optimaal dan machines die wel onder hoge druk koffie zetten.

Alle Senseo-machines

Dolce Gusto Melody
Dolce Gusto

Dolce Gusto maakt ook gebruik maken van koffiecups, net als Nespresso. Deze zijn, net als Senseo, erg geschikt voor variatiekoffie. Let er wel op dat voor cappuccino twee aparte cups gebruikt moeten worden. Gebruikte cups worden niet in een opvangbak opgevangen, zoals bij de andere apparaten die met cups werken. Deze blijven na gebruik in de magnetische cuphouder zitten, totdat je deze zelf verwijderd.

Alle Dolce Gusto machines
Dolce Gusto capsules

Illy MIE
Illy MIE

Illy MIE-apparaten gebruiken ook koffiecups. MIE staat voor Metodo IperEspresso, wat hyperespresso methode betekent. Deze gebruiken exact 7 gram aangestampte koffie, zoals ook de Italiaanse espresso bereid wordt. Om de koffie te zetten, plaats je de cups in een piston. Illy MIE-machines zijn dus eigenlijk een mix tussen een cupsysteem en een espresso-apparaat. Let er wel op dat de cups handmatig uit het piston verwijderd moeten worden.

Alle Illy MIE machines
Illy MIE capsules

Lavazza a Modo Mio
Lavazza A Modo Mio

Het Italiaanse koffiemerk Lavazza maakt ook gebruik maken van koffiecups, net als Nespresso. Deze gebruiken exact 7 gram aangestampte koffie, zoals ook de Italiaanse espresso bereid wordt. De capsules worden na het koffie zetten opgevangen in een uitneembaar reservoir.

Alle Lavazza A Modo Mio machines
Alle Lavazza capsules

3. Hoeveel kopjes wil je per keer zetten?

Cup- en padmachines kunnen uiteraard allemaal één kopje koffie zetten, maar wanneer je voor meerdere mensen koffie wilt zetten is het handig als je twee kopjes tegelijk kunt zetten op tijd te besparen. Dit is alleen mogelijk met machines die koffiepads gebruiken. Wanneer je vaak meerdere kopjes achter elkaar zet is het handig ook te letten op de inhoud van het waterreservoir, zodat je niet niet te vaak bij hoeft te vullen. Een gewone kop koffie heeft een inhoud van tussen de 110 en 150 ml.

4. Waar kun je verder nog op letten?

Bij sommige cup- en padmachines kun je de koffiesterkte en/ of koffiehoeveelheid instellen. Ook de melkopschuimhoeveelheid kan soms handmatig ingesteld worden. Op deze manier drink je je koffie hoe jij hem het lekkerst vindt. Deze instelling onthoud de machine, maar het is niet mogelijk voor meerdere personen voorkeursprofielen op te slaan. Dit kan wel bij sommige volautomatische espressomachines.

De pompdruk is de hoeveelheid druk waarmee de espressomachine de bereiding begint en wordt gemeten in bar. De uiteindelijke pompdruk op de koffie is lager dan die van de machine, ongeveer 9 bar. De pompdruk bepaalt gedeeltelijk de smaak. Hoe hoger de pompdruk, hoe voller deze is. Doorgaans hebben cup- en padmachines geen hoge pompdruk, waardoor de smaak minder optimaal is dan bij een volautomatische espressomachine.

5. Vergeet de accessoires niet

Een cup- of padmachine kan helemaal voldoen aan jouw wensen, maar accessoires maken hem pas echt compleet. Vergeet daarom niet de verschillende accessoires te bekijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk je machine goed te onderhouden door middel van bijvoorbeeld een ontkalker. Daarnaast kun je op onze website kiezen uit een aantal koffiecapsules en de bijbehorende opbergsystemen hiervoor. Of kies uit een grote hoeveelheid kopjes en glazen.

Onderhoud
Koffiecapsules
Opbergsystemen
Kopjes en glazen

6. Vragen?

Heb je aanvullende vragen of wil je graag meer advies over cup- en padmachines? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar.

Eerder bekeken door jou