Melk opschuimen, zo doe je dat.

Melk opschuimen doe je zo

Jij drinkt graag een cappuccino of latte macchiato en weet dat daarbij een stevige laag melkschuim niet mag ontbreken. Maar hoe doe je dat eigenlijk zelf? Het opschuimen van melk kan op verschillende manieren. Zo heb je speciale melkopschuimers, die je los van je koffiemachine gebruikt. Maar misschien heb jij al wel een mooie espressomachine in huis staan waarmee je melk opschuimt, met een stoompijpje bijvoorbeeld of met een geïntegreerd melkreservoir. Hiermee zet je weer op een geheel andere wijze jouw favoriete melkspecialiteit. Op deze pagina licht ik de verschillende manieren van melk opschuimen graag aan je toe.

DOOR ALEXANDRA, 10 mei 2016

Met 1 druk op de knop

Met 1 druk op de knop

Wil jij cappuccino zetten met slechts 1 druk op de knop? Dan heb je een volautomatische espressomachine nodig met een melkreservoir. Kies voor jouw gewenste melkspecialiteit, stel eventueel de verhouding melk en espresso in. Eventjes wachten en je cappuccino staat voor je klaar! Lees hier hoe het precies werkt:

Cappuccino zetten met 1 druk op de knop

Koffiemachines met melkreservoir   

Met een melkslangetje

Melkslang main

Een melkslang schuimt de melk automatisch voor je op. Jij hoeft het slangetje alleen maar in een pak melk te steken. Maak een cappuccino naar jouw smaak door er de gewenste hoeveelheid espresso aan toe te voegen. Lees hier hoe je een cappuccino zet met een koffiemachine met melkslangetje:


Cappuccino maken met een melkslang

Koffiemachines met melkslang     

Met een stoompijpje

Melk opschuimen stoompijpje

Met een stoompijpje heb je zelf veel invloed op het resultaat van het melkschuim. Denk hierbij aan de structuur en dikte van het schuim. Dit maak jij zo geheel naar jouw wens. Wel vergt het opschuimen van melk met een stoompijpje enige oefening. Hier lees je hoe het werkt:

Melk opschuimen met een stoompijpje

Koffiemachines met stoompijpje    

Met een melkopschuimer

Melk schuimen melkopschuimer

Met een melkopschuimer schuim je heel eenvoudig melk op. Je doet de melk erin, drukt op het knopje en hij gaat voor je aan het werk. Hierna hoef je het alleen nog maar in je kopje te gieten. Je gebruikt de melkopschuimer los van je koffiemachine. Hoe je cappuccino maakt met een melkopschuimer lees je hier:

Cappuccino maken met een melkopschuimer

Melkopschuimers         

Met de hand

Met de hand

Melk handmatig opschuimen kost wat tijd en armkracht. Maar wanneer je zelden een cappuccino maakt, is dit prima te doen. Melk handmatig opschuimen kan op verschillende manieren. Gebruik een mechanische melkopschuimer, een garde op batterijen of doe het lekker ouderwets met een garde. Lees hier hoe het werkt:

Melk opschuimen met de hand

Welke melk gebruik je voor het opschuimen?

Welke melk voor opschuimen

Voor een cappuccino met zacht en romig melkschuim is de soort melk die je kiest belangrijk. Een cappuccino bestaat dan ook voor tweederde uit melk. Het opschuimen van melk gaat het beste met volle, houdbare melk. Zorg ervoor dat de melk gekoeld is voordat je het gaat opschuimen. Hier lees je hoe het precies werkt:

Welke melk gebruik je voor het opschuimen?
Keuken specialist Alexandra

Eerder bekeken door jou